Μαρινόπουλοι: Δεν έχουν δεκάρα για τα σούπερ μάρκετ, αλλά επενδύουν στο εξωτερικό

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016



Οι Μαρινόπουλοι που διαχώρισαν τη θέση τους και την τσέπη τους, από τον Λεωνιδα Μαρινόπουλο (των σούπερ μάρκετ) αγόρασαν την Leganes της Roche στην Ισπανία και συνεχίζουν την εμπορική ζωή τους κανονικά, αδιαφορώντας πλήρως για τον καταποντισμό του συγγενούς τους -ο μόνος που φαίνεται να μιλάει σοβαρά σε αυτή την ιστορία (και διασφαλιζει τις δουλειές των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ) είναι τελικά ο Σκλαβενίτης.

Όσον αφορά την εταιρεία της Roche εξαγοράστηκε από την Famar, που ανήκει στην οικογένεια Μαρινόπουλου. Είναι δε η δεύτερη κινηση εξαγοράς στην οποία προχωρεί η φαρμακοβιομηχανία Famar των Μαρινόπουλων -έχει ανακοινώσει ότι θα εξαγοράσει και την Pointe-Claire της Bayer στο Κεμπέκ.

Και αυτά ηχούν προκλητικά όταν με ένα μικρό μόνον μέρος των κερδών τους θα μπορούσαν να είχαν στηρίξει τα σούπερ μάρκετ.

Γιατί τα αναφέρουμε αυτά αφού πρόκειται για δύο διαφορετικές εταιρείες; Γιατί εν πρώτοις, η ΦΑΜΑΡ φτιάχτηκε από την ίδια τσέπη με τα σούπερ μάρκετ. Το διοικητικό συμβούλιο της ΦΑΜΑΡ ΑΒΕ (ελληνικής θυγατρικής του ομίλου) άλλαξε μόλις στα τέλη της περασμένης χρονιάς (όταν τα σούπερ μάρκετ φαινόταν πλέον ότι πάνε πολύ άσχημα) έπειτα από τη γενική συνέλευση των μετόχων της φαρμακοβιομηχανίας στις 28/12/2015. Έτσι, από τότε το ΔΣ απαρτίζεται από τους Στέφανο Ι. Μαρινόπουλο, Παναγιώτη Δ. Μαρινόπουλο, Παναγιώτη Ι. Μαρινόπουλο, Ρέγγη Κωνσταντίνο και την Καερίνα Καλοπίση. Στο προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο παρουσία είχε και η οικογένεια του Λεωνίδα Μαρινόπουλου, που σήμερα είναι βασική μέτοχος της χρεικοπημένης αλυσίδας σούπερ μάρκετ.

Αντίστοιχα, μέχρι τα τέλη του 2015 παρουσία στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος είχαν και οι Πάνος Δ. Μαρινόπουλος, Πάνος Ι. Μαρινόπουλος και Στέφανος Ι. Μαρινόπουλος . Αποχώρησαν από το διοικητικό συμβούλιο (διαχωρίζοντας τις τσέπεες τους) μόλις τον Δεκέμβριο του 2015. Την αποχώρησή τους αυτή γνωστοποίησαν οι ίδιοι, στα τέλη Ιουλίου, με πληρωμένη μάλιστα καταχώρηση τους στον Τύπο, μέσω της οποίας θέλησαν να διαχωρίσουν τη θέση τους από τη σημερινή διοίκηση της αλυσίδας, δηλαδή την οικογένεια του Λεωνίδα Μαρινόπουλου, την οποία παρουσιάζουν περίπου ως λεπρή.

Εντούτοις όσο και αν φαίνεται απλό (άλλη εταιρεία, άλλες ευθύνες), στην πράξη πρόκειται για μια εταιρεία συγγενών που επί δεκαετίες στήριζαν ο ένας τον άλλο και τα ιδιοκτησιακά καθεστώτα δεν ήταν ποτέ περιχαρακωμένα -ανακάλυψαν την περιχαράκωση όταν πλέον κινδλυνεαν να βάλουν από την τσέπη τους για τη χασούρα των σούπερ μάρκετ.

Όταν «βούλιαξαν» τα σούπερ μάρκετ, όλοι οι υπόλιοιποι Μαρινόπουλοι αποαστασιοποιήθηκαν ασκώντας μάλιτα και κριτική στο Λεωνίδα -σαν να ήταν ο μοναδικος φταίχτης για τη χρεοκοπια της αλυσίδας των σούπερ μάρκετ, τη στιγμή που μέχρι και 8 μήνες πριν στα ΔΣ των σούπερ μάρκετ ήταν και εκείνοι που τώρα περί άλλα τυρβάζουν

ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Όλες αυτές οι επιχειρήσεις ξεκίνησαν από το φαρμακείο που άνοιξε ο Μαρινπουλος το 1893 στα Εξάρχεια (στην Ομόνοια πήγε το 1908). Τα φαρμακεία στηρίζονταν στην πλούσια Αθήνα (τους λίγους που τα είχαν) εξ ου και στην πρόσψη του φαρμακείου της Ομόνοιας ανέγραφε περήφανος ο ιδιοκτήτης : «Προμηθευτής της Α.Μ. του Βασιλέως και του Διαδόχου». Οντως και το παλάτι από εκεί έπαιρνε τα φάρμακά του. Ετσι τα φαρμακεία πήγαν καλά και τα παιδιά εκείνων Μαρινόπουλων έκαναν το δεύτερο άλμα

Το άλμα αυτό ήταν η φαρμακοβιομηχανία ΦΑΜΑΡ που ιδρύθηκε το 1949, στην αιματοβαμμένη Ελλάδα που πάσχιζε να σταθεί μετά τον πόλεμο και τον εμφύλιο. Η εταιρεία έφτασε να είναι στην έκτη σε τζίρο φαρμακοβιομηχανία της Ελλάδας, καθώς το 2009 οι πωλήσεις της άγγιξαν τα 120,4 εκατ. ευρώ. Το 2014 η ΦΑΜΑΡ είχε καταταγεί στην 43η θέση στη λίστα των 500 επιχειρήσεων της χώρας με τις μεγαλύτερες πωλήσεις και με καθαρά κέρδη 7,6 εκατ. ευρώ.

Μετά τη ΦΑΜΑΡ το επόμενο άλμα ήταν τα self service όπως λέγονταν τα σούπερ μάρκετ τω καιρώ εκείνω. Το 1962 άνοιξαν τα πρώτα και λέγονταν self service Μαρινόπουλος Αρχίζουν συνεργασία με ξένα κεφάλαια και γίνονται τα Prisunic Μαρινόπουλος, ή αλλιώς PM, όπως έγιναν γνωστά τη δεκαετία του ’70.

Το 1982 φτιάχνουν τα Beauty Shops, αλυσίδα καταστημάτων καλλυντικών και ειδών αισθητικής.

Το 1990 συνεργάζονται με την Βρετανική Marks & Spencerκαι φέρνουν και τα Gap.

Το 1995 δημιουργείται ο όμιλος Carrefour-Μαρινόπουλος, με τη συμμετοχή ανάμεσα στο γαλλικό και τον ελληνικό όμιλο να είναι στο 50% – 50%. Ο Όμιλος Carrefour και ο Όμιλος Μαρινόπουλος, μέσα από μια διαφορετική κοινοπραξία (Dia Hellas Α.Ε.), έχουν και τον έλεγχο των Dia hard discount καταστημάτων που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Ακολουθεί το 2002 η συνεργασία με τα Starbucks, και με τα καταστήματα Fnac

To 2003 ανοιχτηκαν και στα καφέ, Ο Πάνος Μαρινόπουλος ήταν αυτός που είχε την ιδέα να φέρει στην Ελλάδα τα Starbucks.

ΣΗΜΕΡΑ

Σήμερα οι ελπίδα των εργαζομένων στην αλυσίδα παραμένει ο Σκλαβενιτης, που θα πάρει και τα σούπερ μάρκετ του Μαρινόπουλου στην Κύπρο, αρκεί οι τράπεζες να εγκρίνουν την ενδιάμεση χρηματοδότηση που απαιτείται -και βέβαια εκκρεμεί ακόμη το αίτημα των τραπεζών προς τους υπόλοιπους Μαρινόπουλους να «τσοντάρουν» με 10-20 εκατομμύρια στη νέα προσπάθεια.

Οι τελευταίες πληροφορίες φέρουν τον Σκλαβενίτη διατεθειμένο να εγγυηθεί εκείνος για να δοθούν 360 εκατ. δάνειο στην νέα εταιρεία –θα ρίξει επισης και δικό του χρήμα, μετρητό, γύρω στα 130 εκατομμύρα

Σε όσους προμηθευτές οφείλει ο Μαρινόπουλος, ο Σκλαβενίτης φέρεται να δίνει μετρητά το 50% αρκεί να «ξεχάσουν» το υπόλοιπο 50%.

Οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν, αλλά θα αλλάξει η επωνυμία σε Σκλαβενίτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι περισσότεροι τραπεζικοί παράγονες συμφωνούν «να τελειώνουμε», αλλά ι κάποια εξακολουθούν να προβάλλουν ενστάσεις πιέζοντας τους ποικίλους Μαρινόπουλους για ρευστό.





 presspublica.gr
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ