Δημήτρης Γιαννόπουλος: Η Ευρώπη του Σόιμπλε και του Σόρος χρειάζεται και ένα μονόδρομο ελεγχόμενης αντιπολίτευσης

Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Βαρουφάκης: Παραλήρημα αυτοπροβολής ως αντάλλαγμα και σανίδα σωτηρίας


Δεν αξίζει να ασχοληθούμε με τον ορυμαγδό νέων αντεγκλήσεων, ψευτοαναλύσεων και αλληλοδιαψεύσεων γύρω από το παραμύθι του “παράλληλου συστήματος πληρωμών” που δήθεν υιοθέτησε ο ηγετικός πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ το Νοέμβριο 2014 πριν αναθέσει το πόστο του Υπουργού Οικονομικών στο Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο Δημήτρης Γιαννόπουλος, πρώην εκπρόσωπος Τύπου του Βαρουφάκη (επί της υπουργικής θητείας του). Ηταν ο στενότερος συνεργάτης του Γιάνη Βαρουφάκη. Ο εξ απορρήτων του, αυτός που γνώριζε όχι μόνο την ψυχολογία του πρώην υπ. Οικονομικών αλλά και τις λεπτομέρειες των δραματικών συζητήσεών του με τους δανειστές.

Αλλά τα ερωτήματα του φίλου Θόδωρου Σεφερλή στο Facebook δίνουν τις πραγματικές διαστάσεις του “θέματος” που πολλοί αποφεύγουν να συζητήσουν.

Σε τι εξυπηρετεί ο συντηρούμενος και ανατροφοδοτούμενος από τα ντόπια και ξένα ΜΜΕ θόρυβος;

Ποιός ιδιαίτερος ρόλος έχει ανατεθεί στον παθολογικά ψευδόμενο αλλά αφειδώς προβαλλόμενο πρωταγωνιστή του κωμικοτραγικού μονόπρακτου;

Ποιός ωφελείται (εκτός φυσικά από τον μονοπρόσωπο θίασο και τις απανταχού “βαρουφίτσες”) ανακυκλώνοντας ένα καθημερινό “θέαμα” που, εν είδει Survivor, επισκιάζει μονότονα όλα τα άλλα πολιτικά δρώμενα;

Ηλίου φαεινότερον!

Εκτός από τον Μονόδρομο των Μνημονίων, της Λιτότητας, της Κατεδάφισης Ανθρωπίνων και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, της Φασιστικοποίησης και της Αποεθνοποίησης, η “Ευρώπη” του Σόιμπλε και του Σόρος χρειάζεται και ένα μονόδρομο “ελεγχόμενης αντιπολίτευσης” για να διατηρήσει κάποια προσχήματα “ανοιχτής κοινωνίας”.

Οι απαντήσεις ενυπάρχουν λοιπόν στη σωστή εκφορά του ερωτήματος CUI BONO?

Ποιός ιδιαίτερος ρόλος, πότε και από ποιούς έχει ανατεθεί στο Βαρουφάκη μετά την “επιτυχημένη αποτυχία” του ως ΥΠΟΙΚ;

Είναι μερικά δευτερεύοντα γεγονότα που δεν θα πληροφορηθούμε ποτέ από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές τους.

Για προσωρινές όμως απαντήσεις, αρκεί να ξεκινήσουμε από την υπόθεση εργασίας πως οι επικυρίαρχοι της Ελλάδας και Ευρώπης Γερμανοί δεν αφήνουν τίποτε στη τύχη!

Προβλέπουν, σχεδιάζουν, ψυχογραφούν, αξιολογούν χαρακτήρες και αντιδράσεις πριν στήσουν τη φάκα που θα πιάσει το ποντίκι και θα το μετατρέψει “οικειοθελώς” σε πειθήνιο πιόνι στη πολυδιάστατη σκακιέρα τους.

Το επιτελείο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε προετοιμάσει το έδαφος για τη στιγμή που θα προσέφερε στο Γιάνη “σανίδα σωτηρίας” όταν ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ είχε βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση μετά το προσωπικό του διασυρμό στο άτυπο Γιούρογκρουπ της Ρίγα στις 24 Απριλίου 2015.

Ο Τσίπρας πείστηκε σ’ εκείνη τη φάση να τον “παραμερίσει” οριστικά, κατ’ απαίτηση του Ντάισελμπλουμ, βάζοντας τον Τσακαλώτο (τότε αναπληρωτή υπουργό εξωτερικών) στη θέση του Γιάνη, ως επικεφαλής της “διαπραγματευτικής ομάδας” της κυβέρνησης.

Όλοι περίμεναν είτε την παραίτηση Βαρουφάκη, είτε το τελικό πλήγμα από τον Τσίπρα, όταν θα έστελνε τον Τσακαλώτο στη θέση του Γιάνη στο επόμενο Γιούρογκρουπ στις Βρυξέλλες (11 Μαίου 2015).

Τότε όμως “παρενέβη” ο Σόιμπλε που “κάλεσε” δημόσια τον Βαρουφάκη να παρευρεθεί στις Βρυξέλλες ως ΥΠΟΙΚ για να συναντηθούν “κατ’ ιδίαν” στο περιθώριο του Γιούρογκρουπ.

Τι διεμείφθει σ’ εκείνη τη συνάντηση;

Ουδείς εκ των απόντων γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια, πάντως σίγουρα δεν ειπώθηκαν οι κοινοτοπίες που γράφει ο Γιάνης στο βιβλίο του “Ανίκητοι ηττημένοι”.

Ο ίδιος ο Γιάννης όμως παραδέχεται πως ο Σόιμπλε του μίλησε πολύ θετικά για την ιδέα ενός Δημοψηφίσματος ώστε να αρθεί το διαφαινόμενο αδιέξοδο της “περήφανης διαπραγμάτευσης” όταν θα έληγε η παράταση του Μνημονίου 2 (χωρίς ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης) στις 30 Ιουνίου 2015.

Ένα πιθανό σενάριο που μπορεί να πρότεινε στο Γιάνη έχει ως εξής:
“Εσύ θα παραιτηθείς αμέσως την επομένη του δημοψηφίσματος ΑΣΧΕΤΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ και θα είσαι ελεύθερος για 1-2 χρόνια να εξαργυρώσεις το πεντάμηνο θέατρο ανυπακοής σε περιοδείες εκτός Ελλάδος.

Προηγουμένως όμως θα έχεις πληρώσει αντάλλαγμα για την σανίδα σωτηρίας που σου προσφέρω.

Δεν θα παραιτηθεις ούτε τώρα, ούτε όταν λάβεις το τελεσίγραφο της 25 Ιουνίου, ούτε όταν σου κλείσουμε τις τράπεζες, αλλά, αντιθέτως, θα υπογράψεις εσύ ο ίδιος αυτό που δήθεν σχεδίαζες να αποτρέψεις, με “παράλληλα συστήματα” και …swap: Θα υπογράψεις ΕΣΥ την Υπουργική Πράξη για το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls.

Το πώς αργότερα θα δικαιολογήσεις την αντίφαση, είναι δικός σου λογαριασμός.

Έχεις μεγάλο ταλέντο σε αυτό!

Σου υπόσχομαι πάντως την αμέριστη συμπαράσταση ολόκληρου του φίλογερμανικού τύπου και ΜΜΕ της Ευρώπης και της Ελλάδας για όσο χρόνο τη χρειαστείς μετά την παραίτηση.

Υπό έναν όρο:

Λέγε ότι θέλεις προσωπικά για μένα, τον “ανθρωπάκο Σόιμπλε”, αλλά ούτε ένα κακό λόγο για τους Γερμανούς και τη Γερμανία.

Έτσι μόνο θα απαλλαγείς από τον επιπλέον εξευτελισμό να υπογράψεις το Μνημόνιο 3 μαζι με τον Τσίπρα!”

Ποτέ όμως ο Σόιμπλε δεν απεμπόλησε το δικαίωμα να λοιδωρεί και να βρίζει έναν ολόκληρο λαό – σύμφωνα με το Ναζιστικό δόγμα της “συλλογικής ευθύνης” – για τα καμώματα των εκάστοτε δοσιλόγων του.

“Λυπάμαι τον ελληνικό λαό γιατί εξέλεξε μια τόσο ανεύθυνη κυβέρνηση,” είχε δηλώσει βγαίνοντας από το Γιούρογκρουπ της 9 Μαρτίου 2015, όπου έγινε φανερό στο Σόιμπλε, όπως το είχε προβλέψει, ότι ο Γιάνης δεν επρόκειτο να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα της 20-24 Φεβρουαρίου.

Κάθε φορά βλέπετε που τιμωρεί ανελέητα τον ελληνικό λαό, ο Σόιμπλε δεν παραλείπει να εκφράσει τη “λύπη” ή τη “συμπάθειά” του για τους Έλληνες.

Το ίδιο κάνει και στη συνέντευξή του στα Νέα της 1-7-2017, που αποτελεί μνημείο κυνισμού, περιφρόνησης, αναλγησίας και προσβολής τόσο της αξιοπρέπειας όσο και της νοημοσύνης των αιχμαλώτων του στην Κατεχόμενη Ελλάδα.

Αλλά ο “Βόλφγκανγκ” κράτησε για το τέλος της συνέντευξής του, μια “συνοπτική” αξιολόγηση του Βαρουφάκη που λέει πολλά:
“Δεν έκανα ούτε το 1% των δηλώσεων που έκανε εκείνος για μένα. Ο κ. Βαρουφάκης, με όσα λέει δημοσίως και την ποικιλομορφία των εξιστορήσεών του είναι ασυναγώνιστος. Δεν μπορώ να τον ανταγωνιστώ. Αλλά την αξίωση να τον πάρω στα σοβαρά, δυστυχώς την έχει χάσει προ πολλού”.

Αυτή όμως την αξίωση φαίνεται πως την έχει υπαγορεύσει στα γερμανόφιλα ΜΜΕ όλου του κόσμου, τα οποία κάποτε περιγελούσαν κάθε δημόσια εμφάνιση του Βαρουφάκη για να στρέψουν την προσοχή του κόσμου από τα λεγόμενά του.

“Προβάλετέ τον όσο μπορείτε – σαν να τον παίρνετε στα σοβαρά – γιατί δεν ανεχόμαστε σοβαρό αντίλογο στη Απολυταρχία μας”: Αυτή είναι η Γκεμπελική λογική του Βερολίνου στη σχέση αγάπης-μίσους με τον Γιάνη Βαρουφάκη.



Δημήτρης Γιαννόπουλος
iskra.gr 
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ