Αυτό είναι το σχέδιο Λαπαβίτσα για τη δραχμή

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017


«Η έξοδος από το ευρώ είναι και εφικτή και επιθυμητή αλλά όχι εύκολη». Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα του Κώστα Λαπαβίτσα κατά την παρουσίαση της πρότασης του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ερευνών Κοινωνικής και Οικονομικής Πολιτικής (ΕΔΕΚΟΠ) για το εθνικό νόμισμα που έγινε το βράδυ της Τετάρτης σε κινηματογράφο της Αθήνας. Μια πρόταση που περιλαμβάνει: νέο νόμισμα, διαγραφή του χρέους, δημόσιο έλεγχο των τραπεζών, κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και βέβαια κόψιμο χρήματος.

Ο κ. Λαπαβίτσας, μιλώντας σε μια κατάμεστη αίθουσα, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η έξοδος από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα αποτελεί μόλις το πρώτο βήμα για τη βελτίωση της οικονομικής και πολιτικής κατάστασης της χώρας. «Δεν θα φύγουμε από το ευρώ και όλα μαγικά θα λυθούν», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η χώρα χρειάζεται «παραγωγική ανασυγκρότηση» με βασικό στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας. Τι σημαίνει αυτό; Τόνωση της εσωτερικής ζήτησης και αλλαγή της βιομηχανικής πολιτικής.

Εξηγώντας αυτή τη μεριά της μελέτης ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας του Παντείου Πανεπιστημίου Θεόδωρος Μαριόλης σημείωσε ότι η χώρα πρέπει να δεχθεί ένα σοκ ζήτησης, το οποίο σημαίνει τερματισμό της λιτότητας και της φορολογίας και ένα ευρύ επενδυτικό κύμα το οποίο όπως έχουν τα πράγματα θα πρέπει να προέρθει από το «μεταρρυθμισμένο δημόσιο τομέα» και το κράτος που θα «κόψει χρήμα» περίπου 10 δισ. ευρώ. Η μελέτη του ΕΔΕΚΟΠ έχει εντοπίσει μια σειρά παραγωγικών κλάδων που θα πρέπει να στηριχθούν γιατί έτσι θα έχουν μεγαλύτερο αποτέλεσμα στην οικονομία. Αρχικά οι περισσότεροι από αυτούς τους κλάδους προέρχονται από τον τομέα των υπηρεσιών και λιγότερο από την πρωτογενή παραγωγή. Στη συνέχεια θα πρέπει να ανασχεδιαστεί η βιομηχανική παραγωγή της χώρας. «Απαιτούνται δομικές επεμβάσεις στην βιομηχανία», τόνισε ο κ. Μαριόλης.


Τα τρία βήματα


Σε ό,τι αφορά τα διαδικαστικά, ο κ. Λαπαβίτσας αφού ξεκαθάρισε ότι δεν μιλάει για μια άτακτη και αναγκαστική από τους δανειστές φυγή της Ελλάδας από την Νομισματική Ένωση, αλλά για μια σχεδιασμένη αποχώρηση, περιέγραψε τρία βασικά βήματα που θα πρέπει να συνοδεύουν την έξοδο της χώρας από το ευρώ:

Βήμα πρώτο σύμφωνα με τον κ. Λαπαβίτσα είναι άμεση παύση πληρωμών του δημοσίου χρέους. Η σύσταση, στη συνέχεια, επιτροπής λογιστικού και δημοκρατικού ελέγχου του χρέους με τελικό στόχο την διαγραφή μεγάλου μέρους από αυτό.

Βήμα δεύτερο, ο «δημόσιος και εθνικός έλεγχος» της Τράπεζας της Ελλάδας η οποία όπως σημείωσε ο καθηγητής θα πρέπει να «πάψει να είναι υποκατάστημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ο διοικητής της να πάψει να αναφέρεται στον Μάριο Ντράγκι».

Βήμα τρίτο, δημόσια ιδιοκτησία και επιβολή επιτρόπου του κράτους στις τράπεζες. Καθώς επίσης και επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων. «Όπως αυτούς που επέβαλε αναγκαστικά ο φίλος μου ο Γιάνης (σ.σ. Βαρουφάκης) αλλά δεν συνοδεύτηκαν από την ρήξη… και έγιναν capital controls και υπογράψαμε μνημόνιο».

Η ισοτιμία και η υποτίμηση


Σύμφωνα με την μελέτη του ΕΔΕΚΟΠ, η αρχική ισοτιμία του ευρώ με την νέα δραχμή θα καθοριστεί στο 1 προς 1 και βάσει αυτής της ισοτιμίας θα αλλάξουν όλα τα ποσά των μισθών, των καταθέσεων και των χρεών «αρκεί να υπόκεινται στην ελληνική νομοθεσία» και τα χρήματα αυτά θα τα εγγυηθεί το κράτος, το οποίο για κάποιο διάστημα - μέχρι να εξαφανιστούν τα ευρώ από την κυκλοφορία - θα πρέπει να κάνει ότι μπορεί ώστε οι πληρωμές να γίνονται με νέες δραχμές.

Εννοείται πως στις ανοικτές αγορές συναλλάγματος το νέο νόμισμα θα υποστεί άμεσα υποτίμηση αλλά το «πόση θα είναι αυτή η υποτίμηση κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει», σημείωσε ο κ. Λαπαβίτσας. Στην αρχή θα είναι μεγαλύτερη και μετά θα μειωθεί. Το κρίσιμο είναι το σημείο ισορροπίας που θα διαμορφωθεί και το οποίο η μελέτη υπολογίζει στο 20% με 30% έναντι του ευρώ. «Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα έναν αυξημένο πληθωρισμό αλλά σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για υπερπληθωρισμό του 20% και 30% που ακούγεται. Εμείς υπολογίζουμε πληθωρισμό 10% τον πρώτο χρόνο μετά την έξοδο και 5% τον δεύτερο χρόνο», τόνισε ο κ. Λαπαβίτσας.

Γενικά στην μελέτη αναφέρεται ότι οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές της χώρας είναι απείρως καλύτερες εκτός του ευρώ, αλλά χρειάζεται προσεκτικά βήματα και πολύ αποφασιστικότητα στο βραχυπρόθεσμο διάστημα ειδικά σε ότι έχει να κάνει με την κυκλοφορία του χρήματος και τον έλεγχο των τραπεζών. Σε ότι αφορά τις εισαγωγές ο καθηγητής Οικονομικών σημείωσε ότι η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα αρχικά «διότι έτσι και αλλιώς δεν εισάγουμε πολλά» λόγω της κατεστραμμένης οικονομίας, ενώ θα πρέπει η ΤτΕ να έχει φροντίσει να διαθέτει αποθεματικά σε ξένο συνάλλαγμα ύψους 10-12 δισ. ευρώ.

«Η ΟΝΕ έχει αποτύχει»


Σύμφωνα με τον κ. Λαπαβίτσα, η Οικονομική Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) έχει ήδη αποτύχει, «αν και ο άμεσος κίνδυνος που αντιμετωπίζει είναι πολιτικός με την άνοδο της άκρας δεξιάς». Ο ίδιος ρίχνει τις ευθύνες στη Γερμανία η οποία κατάφερε μέσω της «κυριαρχίας του κεφαλαίου» να γίνει ο «εμπορικός κυρίαρχος της Ευρώπης».

«Μονά κερδίζει η Γερμανία, ζυγά χάνουν όλοι οι άλλοι. Αυτό είναι το ευρώ», τόνισε ο κ. Λαπαβίτσας.


ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ