Μαζική διακοπή συνδέσεων ηλεκτροδότησης σε καταυλισμό απόρων στο Μενίδι

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017


Επιχείρηση, συνοδεία των ΜΑΤ, για τη διακοπή δεκάδων συνδέσεων ηλεκτροδότησης πραγματοποιήθηκε στον καταυλισμό σεισμοπλήκτων «Καποτά» στο Μενίδι.

Η επιχείρηση φέρνει και πάλι στο φως τα σοβαρά ζητήματα του οικισμού των 800 κοντέινερ, στον οποίο δρουν ανεξέλεγκτες εγκληματικές συμμορίες, ενώ οι άποροι και οι αναξιοπαθούντες αποτελούν πλέον μειονότητα.
Ο καταυλισμός του στρατοπέδου «Καποτά» είναι ο τελευταίος από τους 101 καταυλισμούς σεισμοπλήκτων που είχαν στηθεί σε διάφορα σημεία στην πρωτεύουσα μετά τον φονικό σεισμό του 1999. Μάλιστα ο καταυλισμός «είχε μεγαλώσει» πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, φθάνοντας τα 980 κοντέινερ, καθώς σε αυτόν συγκεντρώθηκαν όσοι είχαν απομείνει σε διάσπαρτους οικισμούς σεισμοπλήκτων στη δυτική Αθήνα. Σήμερα αριθμεί περί τα 800 κοντέινερ, τα περισσότερα σε κακή κατάσταση από την πολυετή χρήση.

Με το πέρασμα των ετών, όσοι από τους αρχικούς «ενοίκους» μπορούσαν να φύγουν, έφυγαν. Από τους παλιούς σεισμόπληκτους έμειναν μόνο όσοι είναι εντελώς άποροι. Πολλά όμως από τα παλαιά κοντέινερ απέκτησαν νέους «ενοίκους», συχνά επικίνδυνους: για την αστυνομία ο οικισμός θεωρείται «άβατο», καθώς χρησιμοποιείται ως ορμητήριο από συμμορίες παλλινοστούντων ή ρομά, που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο ναρκωτικών ή τις κλοπές. Μετά το πρόσφατο θανάσιμο τραυματισμό ενός παιδιού στο Μενίδι, οι αστυνομικοί έλεγχοι και στον Καποτά εντάθηκαν, όμως η αποτελεσματικότητά τους είναι περιορισμένη. «Αν θέλουμε να πατάξουμε τη βαριά εγκληματικότητα χρειάζονται συντονισμένες ενέργειες από τις υπηρεσίες ασφαλείας, που στη Δυτική Αττική δεν είναι απλά υποστελεχωμένες αλλά... για κλείσιμο», εκτιμά ο Γιώργος Σταματάκης, πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής.

Έτσι, υπό το φόβο επεισοδίων, η επιχείρηση ήταν καλά οργανωμένη: τα συνεργεία του ΔΕΔΗΕ έφθασαν χθες το πρωί στον καταυλισμό συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, που παρέμειναν εκεί σε όλη τη διάρκεια των εργασιών. Τα συνεργεία διέκοψαν κατ’ εντολή της ΔΕΗ τη σύνδεση σε 40 οικιακές παροχές λόγω υψηλών χρεών, εκ των οποίων οι 22 είχαν υπαχθεί στο λεγόμενο «κοινωνικό τιμολόγιο».
«Αυτό που έγινε είναι τραγικό. Είμαστε πάμπτωχοι άνθρωποι, ανάμεσά μας πολλοί έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, είναι ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς»
 λέει η Μάχη Σιολή, πρόεδρος του «Συλλόγου σεισμοπαθών και απόρων οικισμού Καποτά και ευρύτερης περιοχής “Άξιον Εστί”» (ο σύλλογος εκπροσωπεί περί τις 200 οικογένειες). 
«Ζητήσαμε να γίνει απογραφή: όσοι άποροι έχουν κάπου ένα οικόπεδο να μεταφερθούν με το λυόμενό τους εκεί, κι όσοι δεν έχουν που την κεφαλή κλίναι να παραμείνουν, οι υπόλοιποι να απομακρυνθούν. Δεν έγινε τίποτα. Τώρα είμαστε σε απόγνωση». 
Την ίδια πρόταση (την μετεγκατάσταση όσων διαθέτουν χώρο για το κοντέινερ) είχε υποβάλλει εδώ και καιρό και το υπουργείο Υποδομών (που δεν θεωρεί πλέον σεισμόπληκτους τους κατοίκους του Καποτά, λόγω των 18 ετών που έχουν παρέλθει από τον σεισμό), αναθέτοντας μάλιστα στο δήμο Αχαρνών τη σχετική διαδικασία. Όμως ουδέποτε προχώρησε.
«Κάναμε μια προσπάθεια να καταγράψουμε τους αναξιοπαθούντες, όμως δεν ολοκληρώθηκε γιατί βρήκαμε πολλές κλειστές πόρτες», λέει ο δήμαρχος Αχαρνών, Γιάννης Κασσαβός.
«Πώς μπορεί άλλωστε ένας κοινωνικός λειτουργός να καταγράψει ανθρώπους με παραβατικές συμπεριφορές; Κάθε τόσο γίνονται επιχειρήσεις από την ΕΛΑΣ και βλέπουμε τι συμβαίνει. Γι’ αυτό είναι βέβαιο πως όσοι άποροι μένουν στον Καποτά, σε σαπισμένα κοντέινερ, δεν έχουν άλλη επιλογή. Όμως η υπόθεση αυτή ξεπερνά τις δυνατότητες του δήμου μας. Ίσως η αναπλ. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου μπορούσε να παρέχει στήριξη».
Ο κ. Κασσαβός απορρίπτει την πρόταση του υπουργείου Υποδομών. «Δεν μπορούν να αναθέτουν στο δήμο τη δική τους δουλειά. Από πολλές κυβερνήσεις υπάρχει σαφής αδυναμία να διαχωριστεί ο κόσμος που μένει στον Καποτά σε αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη και αυτούς που εκμεταλλεύονται την κατάσταση. Αυτή είναι η αλήθεια».



kathimerini.gr
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ