Ο κυνισμός της συγκυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου και η αλήθεια για το πρωτογενές πλεόνασμα

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017


Αυγή: 23 Μαρτίου 2014 


Για να γλιτώσει την ήττα στις επικείμενες εκλογές, η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, σε συμπαιγνία με την τρόικα, στήνει μια νέα επικοινωνιακή φούσκα προεκλογικής εξαπάτησης του ελληνικού λαού.

Πανηγυρίζουν για ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα που δημιουργήθηκε κυριολεκτικά με πόνο, δάκρυα και αίμα: εξαθλίωσαν εισοδηματικά τους πολίτες, επέβαλαν συνθήκες εργασίας σκλαβοπάζαρου, έκλεισαν σχολεία, ιατρεία και νοσοκομεία, στέρησαν από τους πολίτες τα φάρμακά τους, ως θέρμανση τους υποχρέωσαν να χρησιμοποιούν φονικά μαγκάλια και καρκινογόνο κατά την καύση ξυλεία, αρνήθηκαν να ρυθμίσουν μη εξυπηρετήσιμα χρέη εκτοξεύοντας τις αυτοκτονίες στο κόκκινο, ξεπούλησαν δημόσια περιουσία και μάλιστα σκανδαλωδώς. Και συνεχίζουν αδίστακτα την ίδια πολιτική … πανηγυρίζοντας για την επιτυχία της! Παρά τους 1,5 εκατομ. άνεργους, παρόλο που 3 στα 10 παιδιά υποσιτίζονται, παρόλο που οι μισοί φορολογούμενοι αδυνατούν πλέον να πληρώνουν εμπρόθεσμα τους φόρους τους, παρά την πιστωτική ασφυξία του 80% των επιχειρήσεων, παρά …

Η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου χρησιμοποιεί το «πλεόνασμα» ως φύλλο συκής για να συνεχιστεί η ίδια μνημονιακή πολιτική λιτότητας και αντικοινωνικής αναδιανομής που υποβαθμίζει τη ζωή της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. Παράλληλα, οι πρωτεργάτες της διαπλοκής δεν ορρωδούν προ ουδενός. Τελευταίο κρούσμα ήταν τα πλουσιοπάροχα δώρα σε φοροφυγάδες και επιχειρηματικά συμφέροντα, που οι κυβερνητικοί βουλευτές υπερψήφισαν πρόσφατα στη Βουλή. (διαγραφή προστίμων )

Επιπρόσθετα, η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είναι και αδίστακτα επικίνδυνη για το δημόσιο συμφέρον. Για δύο, τουλάχιστον, λόγους.

(i) Διότι, όπως αποδεικνύει το «πλεόνασμα» των 2,9 δις ευρώ και η διανομή του, η κυβέρνηση προτίμησε το 2013 να αφαιρέσει 2 δις ευρώ από την οικονομία και την κάλυψη των οξύτατων κοινωνικών αναγκών μόνο και μόνο για να στήσει προεκλογικά την παρούσα επικοινωνιακή φούσκα. Το 1 δις είναι ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου που δεν πληρώθηκαν στην ώρα τους, πράγμα που επέτεινε τη χρηματοδοτική ασφυξία των επιχειρήσεων οδηγώντας σε πρόσθετα λουκέτα και ανέργους, ενώ το άλλο 1 δις αφαιρέθηκε από τον καθημαγμένο ελληνικό λαό για να δοθεί στους δανειστές για το χρέος, μόνο και μόνο για να πανηγυρίζει σήμερα ο κ. Σαμαράς. Πρόκειται για απαράδεκτο κυνισμό που ο ελληνικός λαός δεν θα αφήσει ατιμώρητο. Ιδιαίτερα όταν ο κυνισμός αυτός συνοδεύεται από τον εμπαιγμό του 0,5 δις «κοινωνικού μερίσματος», το οποίο προσβάλλει κατάφορα τους πολίτες, καθώς τους αντιμετωπίζει ως ιθαγενείς που μπορούν να ικανοποιηθούν με χάντρες και καθρεφτάκια. Διότι «χάντρες και καθρεφτάκια» είναι αυτό το μισό δις μπροστά στα πάνω από 70 δις που υφάρπαξαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις από τους πολίτες, και μπροστά στις καταστροφικές επιπτώσεις των μνημονίων αναφορικά με την εφιαλτική ανεργία, την κατάρρευση μισθών και συντάξεων, και την έλλειψη προστασίας εξαιτίας της προσχεδιασμένη διάλυσης του κοινωνικού κράτους.

(ii) Διότι ο κ. Σαμαράς πανηγυρίζει για τη μνημονιακή δέσμευση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών παρόλο που γνωρίζει πολύ καλά σε πόσο δεινή οικονομική κατάσταση έχουν περιέλθει τα ασφαλιστικά ταμεία εξαιτίας της υψηλής ανεργίας, της μείωσης μισθών, της επέκτασης της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, και της απομείωσης των αποθεματικών τους με το «κούρεμα» των ομολόγων. Φαίνεται όμως ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς επιτυγχάνεται ο μνημονιακός σχεδιασμός για πενιχρή σύνταξη από το δημόσιο σύστημα ύψους 350-400 ευρώ και από εκεί και πέρα ιδιωτική ασφάλιση, ό, τι και αν μπορέσει ο καθένας. Αν τους το επιτρέψουμε, ο σχεδιασμός αυτός μετεκλογικά θα προχωρήσει επιθετικότερα με αποτέλεσμα ακόμη οδυνηρότερες επιπτώσεις για τους συνταξιούχους.

Βέβαια το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Παρόλο που η κυβέρνηση επιχειρεί εναγωνίως να αποκρύψει το πλήρες περιεχόμενο της νέας συμφωνίας με την τρόικα, το περιεχόμενο αυτό αρχίζει σιγά-σιγά να βλέπει το φως της δημοσιότητας. Η δήλωση της τρόικας για τη συμφωνία είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική. Επισημαίνουμε ότι εκεί αναφέρονται, μεταξύ άλλων, οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για τα εξής:

(α) Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3% του ΑΕΠ το 2015. Αυτό σημαίνει τουλάχιστον δύο πράγματα και μας θυμίζει ένα τρίτο. Σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να πάρει νέα δημοσιονομικά μέτρα ώστε να επιτευχθεί το πλεόνασμα του 2015. Η δήλωση της τρόικας τα αποσαφηνίζει κάπως, μιλώντας για «παράταση των φορολογικών μέτρων κατά περίπτωση, όπως της εισφοράς αλληλεγγύης». Άρα, η υπερφορολόγηση συνεχίζεται δριμύτερη. Επίσης, σημαίνει ότι το μνημόνιο δεν τελειώνει φέτος τον Μάιο όπως η συγκυβέρνηση αλλά και ο κ. Θεοδωράκης από το «Ποτάμι» προσπαθούν να παραπλανήσουν προεκλογικά τους πολίτες. Αυτό προκύπτει και από το γεγονός ότι σύμφωνα με το παρόν πρόγραμμα τα δάνεια από το ΔΝΤ θα δίνονται μέχρι το 2016, προφανώς όχι χωρίς μνημόνια. Η δημοσιονομική δέσμευση του 2015 μας θυμίζει επίσης ότι οι μνημονιακές κυβερνήσεις έχουν δεσμευτεί να παράγουν από το 2016 πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 9 δις ευρώ το χρόνο, τα οποία θα κατευθύνονται αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος για να καταλάβει ότι όταν ετησίως αφαιρείται από τον δημόσιο τομέα της οικονομίας ένα τόσο μεγάλο ποσό τότε η ανάπτυξη γίνεται όνειρο θερινής νυκτός. Αυτό καταδεικνύει, μεταξύ άλλων, το γιατί η σχεδιαζόμενη «έξοδος στις αγορές» είναι στημένη ώστε να δημιουργηθεί τεχνητά κλίμα ευφορίας. Στημένη με το αζημίωτο για τους διεθνείς κερδοσκόπους, σε βάρος του ελληνικού λαού. Το «στήσιμο» της εξόδους στις αγορές καταδεικνύεται και από το ότι βγήκαμε από αυτές το 2010 με χρέος 130% και θέλουμε να ξαναμπούμε με χρέος που αγγίζει το 180% του ΑΕΠ και με την πλειοψηφία των σοβαρών αναλυτών να υπογραμμίζουν την αδυναμία εξυπηρέτησής του.

(β) Μεταρρυθμίσεις της εργατικής νομοθεσίας, που όπως αναφέρει η δήλωση της τρόικας «καθυστερούν αλλά οι αρχές έχουν δεσμευθεί να τις υλοποιήσουν σταδιακά εντός του 2014». Αυτό σημαίνει απελευθέρωση μαζικών απολύσεων, περαιτέρω διάλυση σε ότι έχει μείνει όρθιο στις εργασιακές σχέσεις και βεβαίως νέες μειώσεις μισθών ώστε να επιτευχθεί ο ρητά διακηρυγμένος μνημονιακός στόχος για μισθούς συγκρίσιμους με αυτούς της Βουλγαρίας. Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και η κατάργηση των ωριμάνσεων στους μισθούς .

(γ) Μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ, δηλαδή εκείνες του τύπου «φρέσκο γάλα 10 ημερών» που εξοντώνουν τους κτηνοτρόφους ή «καταστήματα ανοιχτά τις Κυριακές» που εξοντώνουν εργαζόμενους και μικροεπιχειρηματίες.

(δ) «Εξορθολογισμός τιμολογιακών πολιτικών» στην αγορά ενέργειας, που σημαίνει νέες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, ίσως και στο φυσικό αέριο.
Επισημαίνουμε επίσης ότι, παρά την επικείμενη, εκ νέου ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, η δήλωση της τρόικας αμφισβητεί εμμέσως πλην σαφώς την κεφαλαιακή τους επάρκεια (πχ όταν σημειώνει ότι «σύμφωνα με αξιολόγηση των κλιμακίων αποστολής, υπάρχουν ανοδικοί κίνδυνοι όσον αφορά τις εκτιμήσεις κεφαλαιακών αναγκών») και καλεί την ΤτΕ να είναι σε «εγρήγορση», πράγμα που μεταξύ άλλων υποδεικνύει δυσοίωνες εκτιμήσεις για τις πραγματικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Επιπλέον και συναφώς, η δήλωση της τρόικα αναφέρει ότι το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι «υψηλό» και αποκαλύπτει ότι «οι αρχές δεσμεύονται επίσης να ενισχύσουν ιδιαίτερα το πλαίσιο διακανονισμού του χρέους του ιδιωτικού τομέα και να διευκολύνουν την ομαλή και ταχεία μετατροπή των απομειωμένων περιουσιακών στοιχείων που έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες», πράγμα το οποίο σημαίνει ότι οι εκβιασμοί μέσω πλειστηριασμών θα πυκνώσουν ενώ, γενικότερα, οι περιουσίες των πολιτών αφενός σχεδιάζεται να δοθούν βορά σε ντόπια και διεθνή κοράκια και αφετέρου θα υποτιμηθούν ακόμη περισσότερο.

Τα παραπάνω δείχνουν επίσης ότι κυβέρνηση και τρόικα δήθεν διαπραγματεύονται αλλά στην πραγματικότητα από κοινού σχεδιάζουν την εμβάθυνση της καταστροφής των πολλών για να συνεχιστεί το πάρτι των λίγων. Αν προεκλογικά υπάρχουν οι εν λόγω αποκαλύψεις, φανταστείτε τι σχεδιάζουν για μετά τις εκλογές, αν το αποτέλεσμά τους το επιτρέψει. Όμως, Κυριακή κοντή γιορτή.



ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ