Διαστημική φοροαπαλλαγή για τους καναλάρχες

Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017


"Δώρο" επεφύλασσε η κυβέρνηση στους ​καναλάρχες. Με τροπολογία που κατατέθηκε πριν από λίγο στο νομοσχέδιο για τις "Ρυθμίσεις για την αγορά παιγνίων" επέρχεται μείωση του φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις.

Σύμφωνα με τη διάταξη, ο συντελεστής του φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων μειώνεται, από το 20% που ήταν μέχρι σήμερα, στο 5%. Η μείωση αυτή εντάσσεται στη γενικότερη συμφωνία κυβέρνησης – ιδιοκτητών καναλιών και εκπροσώπων των δημοσιογράφων για τη συνέχιση της λειτουργίας του επικουρικού ταμείου των δημοσιογράφων, του ΕΔΟΕΑΠ.

Η διάταξη αυτή σε συνδυασμό με την επιβολή τέλους 2% επί του τζίρου των εκδοτικών επιχειρήσεων υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ αποτελεί μια δυσμενή εξέλιξη για τις εκδοτικές επιχειρήσεις που ασχολούνται κατά κύριο λόγο με έντυπες αλλά και διαδικτυακές εκδόσεις. Και αυτό διότι ενώ για τις επιχειρήσεις τηλεοπτικών σταθμών η επιβολή τέλους 2% επί του τζίρου τους η οποία όχι μόνο αντισταθμίζεται με τη σημαντική μείωση του φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων, άλλα επιπλέον ωφελούνται κατά ένα 13% επί του τζίρου τους, οι υπόλοιπες εκδοτικές επιχειρήσεις καλούνται πλέον να καταβάλουν 2% επί του συνολικού τους τζίρου, εξέλιξη η οποία δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για τη βιωσιμότητά τους, όπως άλλωστε έχουν ανακοινώσει επίσημα και οι ενώσεις τους.

Ταυτόχρονα, η μείωση του ειδικού φόρου τηλεόρασης -που αποτελεί έσοδο του κράτους- με την ταυτόχρονη επιβολή του φόρου υπέρ του ​ΕΔΟΕΑΠ ισοδυναμεί στην ουσία με έμμεση κρατική επιδότηση του ταμείου των δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με τη διάταξη η μείωση του συντελεστή στο 5% θα ισχύσει από 1.4.2018.

Βάσει της έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από τις προτεινόμενες διατάξεις επέρχεται ετήσια μείωση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού η οποία εκτιμάται στα 20 εκατ. ευρώ. Για το 2018 η μείωση αυτή, όπως αναφέρεται, υπολογίζεται στο ποσό των περίπου 15 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, πρόκειται για υπολογισμούς εντελώς αυθαίρετους, καθώς η πραγματική επίπτωση στον κρατικό προϋπολογισμό με βάση τα δεδομένα της αγοράς αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερη των 20 εκατ. ευρώ ετησίας. Στην ουσία, ο ελληνικός λαός καλείται να επιδοτήσει με το ποσό αυτό τη λειτουργία των καναλιών.

Τέλος, σημειώνεται ότι την τροπολογία υπογράφουν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.



ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ