Κίνημα «Δεν πληρώνω»: Ο Τσίπρας ξέρει πολύ καλά την κωλοτούμπα που έκανε για τους πλειστηριασμούς

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017


Ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος θυμάται τον Γιώργο Σταθάκη να τους καλεί «βαστάτε γερά» και τον Θανάση Παπαχριστόπουλο των ΑΝΕΛ να έρχεται προεκλογικά στα ειρηνοδικεία

«Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» φώναζαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ όταν κάθονταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Όμως μετά την ανάληψη της εξουσίας, το σύνθημα αυτό τείνει να μεταλλαχθεί σε «κανένα σπίτι στα χέρια... ιδιοκτήτη». Δεκάδες χιλιάδες κατοικίες κινδυνεύουν να βγουν στο σφυρί και μάλιστα με διαδικασία εξπρές, εξαιτίας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που θα ξεκινήσουν στις 29 Νοεμβρίου.

Τα μέλη του κινήματος «Δεν πληρώνω», δηλώνουν αποφασισμένα να συνεχίσουν τον αγώνα τους κατά των πλειστηριασμών, προειδοποιώντας να μετατρέψουν σε «ειρηνοδικεία» - όπου κάθε Τετάρτη επικρατεί ένταση – τα γραφεία των συμβολαιογράφων που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία. «Εμείς είμαστε συνεπείς όλα αυτά τα χρόνια, δεν έχουμε αλλάξει στάση. Η κυβέρνηση άλλαξε», δηλώνει ο εκπρόσωπος του κινήματος Λεωνίδας Παπαδόπουλος, ενώ θυμάται τα προβεβλημένα στελέχη των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, αλλά και αρκετά, λιγότερα γνωστά, αλλά με βαθιές ρίζες στους κομματικούς μηχανισμούς, που παλαιότερα βρίσκονταν στο πλευρό τους και μαζί εμπόδιζαν τον πλειστηριασμό σπιτιών και καταστημάτων.

Ήταν η περίοδος που ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε τους νενέκους - όπως τους χαρακτήριζε υπουργούς και βουλευτές της τότε κυβέρνησης, τις τράπεζες και τους συμβολαιογράφους, ότι επιδιώκουν να αρπάξουν τα σπίτια του λαού. Ακόμη και ο πασίγνωστος πια Νίκος Καρανίκας κόλλαγε αφίσες του ΣΥΡΙΖΑ με το σύνθημα «ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΣ!» στις τζαμαρίες των τραπεζών. Σήμερα που ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση και ο Καρανίκας σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού, αυτά τα συνθήματα θυμίζουν «περυσινά ξινά σταφύλια», όπως είχε πει για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ ο κ.Τρύφων Αλεξιάδης.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προκειμένου να εκλεγεί, καρπώθηκε ουσιαστικά την πολιτική υπεραξία κινημάτων, όπως του κινήματος “Δεν Πληρώνω” και της δράσης μας ενάντια στους πλειστηριασμούς, αλλά και την αγανάκτηση των φορολογουμένων και πτωχευμένων πλέον συμπολιτών μας. Μέλη της σημερινής κυβέρνησης συμμετείχαν τότε στο κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς, είτε με δηλώσεις τους, είτε με την παρουσία τους και τις περατζάδες που έκαναν στα ειρηνοδικεία. Και τότε, δεν έλεγαν ότι εμείς προστατεύουμε στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά φώναζαν, κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά την κωλοτούμπα που έκανε, ότι άλλα έλεγε πριν και άλλα τώρα» δηλώνει ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος.

Μεταξύ των μελών της σημερινής κυβέρνησης, που τότε διαδήλωναν μαζί με τους «Δεν Πληρώνω» στα ειρηνοδικεία της χώρας και εμπόδιζαν τους πλειστηριασμούς, ήταν και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, όπως θυμάται ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος. «Τον Παπαχριστόπουλο τον είχαμε δει στο ειρηνοδικείο στο Ίλιον όπου είχε έρθει δύο-τρεις φορές προεκλογικά. Θυμάμαι ακόμη, ότι μόλις εξελέγη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πριν ακόμη ψηφίσει το μνημόνιο, είχαμε κάνει συνάντηση με τον κύριο Σταθάκη, για να τον ρωτήσουμε τι σκοπό έχει να κάνει, διότι περνούσαν οι μήνες και δεν είχε κάνει τίποτα. Και μας έλεγε “κρατάτε γερά, εμείς εδώ είμαστε σε διαπραγματεύσεις και θα τα καταφέρουμε. Κρατάτε γερά στα ειρηνοδικεία να μη γίνουν οι πλειστηριασμοί”. Υπήρχαν φυσικά και λιγότερο γνωστοί άνθρωποι που ήταν και παραμένουν στο ΣΥΡΙΖΑ, όπως η κυρία Κνίτου (μέλος Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ), η οποία συμμετείχε στις συνελεύσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς», λέει ο εκπρόσωπος του κινήματος. Η συνάντηση των «Δεν Πληρώνω» με τον τότε υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαρτίου 2015 στο υπουργείο Οικονομίας επί της οδού Νίκης, στην Αθήνα.

Στις κινητοποιήσεις του κινήματος «Δεν Πληρώνω» στο ειρηνοδικείο στο Ίλιον, εκτός από το βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλο, συμμετείχε και ο υποψήφιος δήμαρχος με το ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κώστας Κάβουρας. «Από τη χθεσινή παρέμβαση της δημοτικής παράταξης "Αλληλέγγυα Πόλη" και άλλων κοινωνικών φορέων στο Ειρηνοδικείο Ιλίου για το μπλοκάρισμα των πλειστηριασμών. Κάθε Τετάρτη θα είμαστε εκεί. Δε θα επιτρέψουμε κανένα σπίτι και καμία μικρομεσαία επιχείρηση να περάσει στα χέρια των τραπεζών» είχε γράψει ο κ.Κάβουρας στα social media, ανεβάζοντας και μια φωτογραφία από τη συγκεκριμένη παρέμβαση με ένα πανό που έγραφε “Οχι στους πλειστηριασμούς. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Αλληλέγγυα πόλη Ιλίου”. Ένα πρόσωπο όμως που τα μέλη του κινήματος «Δεν Πληρώνω» δεν θυμούνται να ξαναείδαν μετά τις εκλογές: «Σε τοπικό επίπεδο είχαμε συνεννόηση με τοπικά στελέχη κομμάτων, και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και με συλλογικότητες, που υποτίθεται ότι ήταν με τη μεριά του λαού και όχι των τραπεζιτών. Όμως λίγο πριν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβει στην κυβέρνηση και ενώ διαφαινόταν η εκλογική του νίκη, αυτά τα στελέχη άρχισαν να “λακάνε”. Ενώ πριν ερχόντουσαν. Όταν βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτούς τους ανθρώπους δεν τους ξαναείδαμε» εξηγεί ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος.

Οι πρώην συνοδοιπόροι των “Δεν Πληρώνω”, έχουν περάσει πια στην απέναντι όχθη. Αντί να ενισχύουν με τη φυσική τους παρουσία το μπλόκο κατά των πλειστηριασμών ή να ενθαρρύνουν με δηλώσεις τους τις κινητοποιήσεις, όπως δηλαδή έκαναν τότε, σήμερα, καταγγέλλουν τα κινήματα ότι προστατεύουν τους “στρατηγικούς κακοπληρωτές”. Μάλιστα οι υπουργοί, Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, σε κοινή τους δήλωση έκαναν λόγο για «ομάδες με ιδιοτελή συμφέροντα» που προστατεύουν «τα παλάτια και τις βίλες των επωνύμων οφειλετών», προειδοποιώντας ότι «τα αστυνομικά μέτρα που πρόσφατα εξαγγέλθηκαν υλοποιούνται άμεσα».

Ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος χαρακτηρίζει «κατάπτυστη» και «απόλυτα συκοφαντική» την ανακοίνωση των δύο υπουργών της κυβέρνησης και συνεχίζει: «Είναι απολύτως ψευδές ότι προστατεύουμε τα παλάτια των μεγαλοοφειλτών. Με ντοκουμέντα όλα αυτά τα χρόνια βγάζουμε στη δημοσιότητα τα ακίνητα που προστατεύουμε, που αφορούν τη λαϊκή περιουσία και συγκεκριμένα πρώτες κατοικίες, μικρά μαγαζιά και χωράφια στην επαρχία. Αυτός ο πόλεμος λάσπης που δεχόμαστε, οξύνεται, αλλά εμείς τους επιστρέφουμε τις κατηγορίες. Η Τρόικα τους τράβηξε το αυτό στο eurogroup μέσω του κ.Ντράγκι και του κ.Νταϊσεμπλουμ και τους είπε ότι πρέπει να γίνουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Αυτοί οι άνθρωποι λένε ψευδώς ότι προστατεύεται η πρώτη κατοικία, όταν 24 πλειστηριασμοί γίνονται αυτή την Τετάρτη (σ.σ. την περασμένη) μόνο στην Αττική, για ακίνητα κάτω των 300.000 ευρώ. Όμως το ηθικό μας πλεονέκτημα δύσκολα κάμπτεται απο τους συγκεκριμένους ανθρώπους. Ας φέρουν τα ΜΑΤ, το στρατό, εμείς θα συνεχίσουμε μαζικά και δυναμικά να παρεμβαίνουμε στα ειρηνοδικεία προκειμένου να σταματάμε τους πλειστηριασμούς. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που επιτάσσει η συνείδησή μας, με κάθε κόστος».


Το στρατηγείο των “Δεν Πληρώνω”


Επί της οδού Καυταντζόγλου στα Πατήσια, σε ένα ισόγειο, βρίσκεται το στρατηγείο του κινήματος “Δεν Πληρώνω”, όπως προδίδουν τα αυτοκόλλητα που είναι κολλημένα εξωτερικά πάνω στην πόρτα. Στο εσωτερικό υπάρχουν πανό, αφίσες, σημαίες του κινήματος, από τη δράση του όχι μόνο στα ειρηνοδικεία, αλλά και σε σταθμούς διοδίων, ακόμη και στα μεταλλεία Χαλκιδικής κατά της El Dorado.

Στα γραφεία αυτά περνούν αρκετές ώρες την ημέρα τα αδέλφια Παπαδόπουλοι, ο Λεωνίδας, οφθαλμίατρος στο επάγγελμα και ο Ηλίας, οικονομολόγος. «Ο ελληνικός λαός βιώνει το πρόβλημα, παρά την προπαγάνδα της κυβέρνησης. Εκατοντάδες άνθρωποι μας τηλεφωνούν κάθε εβδομάδα και λένε ότι έχουν πρόβλημα με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις», λέει ο 35χρονος Λεωνίδας Παπαδόπουλος, που αρνείται, όπως και ο 34χρονος αδελφός του, Ηλίας, να εγκαταλείψουν τη μάχη: «Όποιος θεωρεί ότι υπάρχουν νησίδες παραδείσου στην κόλαση στην οποία μας έχουν καταδικάσει, είναι βαθιά γελασμένος. Ούτε στο ιατρείο μου υπάρχει νησίδα παραδείσου, ούτε πιστεύω ότι κατά μόνας μπορεί να σωθεί ο οποιοσδήποτε. Όποιος έχει πάρει ένα δάνειο, είτε στεγαστικό, είτε ένα καταναλωτικό και να έχει πληρώσει ΕΝΦΙΑ, ΔΕΗ, ασφαλιστικές εισφορές, μπορεί να καταστεί οφειλέτης. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι όλοι μπορούμε να περιέλθουμε στην κατάσταση που βρίσκονται αυτή τη στιγμή τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και οι φτωχοποιημένοι συμπολίτες μας».



ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ